New Holland Agriculture
web_banner8
web_banner11
PE_Pracuj se stroji
web_banner1
web_banner2
web_banner3
web_banner4
web_banner5
web_banner6
web_banner7
web_banner9
web_banner10

eAgrotec.cz úvodní stránka

Mechanizovaná sklizeň hroznů pro špičková vína technikou New Holland BRAUD

Sklízeče hroznů New Holland Braud ve vinařství Banfi

Majitelé vinařských speciálů New Holland se s námi vydali do slunného Toskánska na prohlídku vinařství BANFI, špičkového a třetího největšího vinařství Itálie. Když jsme již byli v Toskánsku, stavili jsme se společně s produkt manažerem New Holland pro sklízeče hroznů také ve vinařství Rufino, které praktikuje precizní zemědělství při pěstování a především sklizni hroznů.

BANFI, partnerské vinařství značky New Holland.

Jen málokdy se českým zemědělcům stane, aby se setkali s kolegy ze zahraničí, kteří pracují na větší výměře. Itálie je však vinařská velmoc a výměry vinic jsou zde nesrovnatelně větší než u nás. Třetí největší vinařství Itálie tak daleko přesahovalo výměry i našich největších vinařských společností. Vinařství BANFI se rozkládá na 2.500 hektarech půdy. Polovinu tvoří lesy a druhou polovinu pak zemědělská půda, kde vinohrady zaujímají 830 ha – naprostá většina vinohradů je vybavena kapkovou závlahou. V Banfi se nám věnoval hlavní agronom, který nám ukázal, jakým způsobem vinohrady zakládají, jak o ně pečují a také různé způsoby úpravy vinného keře – každý způsob úpravy keře reaguje na jiné požadavky, které vycházejí se systému hodnocení vín v Itálii.

Systém klasifikace vín v Itálii.

Itálie produkuje obrovské množství vína, které je tříděné do čtyř základních skupin. Tou kvalitativně nejnižší jsou „stolní vína“, kde je jediné omezení. Víno musí pocházet z hroznů. U tohoto typu vína se vinařství snaží o co nejvyšší výnos při nejnižších nákladech. Další kategorií jsou vína s „chráněným geografickým původem (IGP)“, které musí pocházet z přesně specifikované oblasti, ale nemusí být vyrobená z konkrétní odrůdy a postup výroby vína je také v zásadě volný. Druhou nejvyšší úrovní jsou vína označovaná jako DOC, která samozřejmě musí pocházet z dané oblasti a navíc musí být z odrůd pro oblast původních – uznaných jako původní. Sdružení místních vinařů si navíc schvaluje maximální výnos z hektaru vinohradu a přesný postup pěstování  a výroby (například dobu zrání v sudech). Nejvyšší úrovní je poté označení DOCG, kde musí být splněné všechny výše uvedené požadavky a navíc víno prochází degustační zkouškou. Cenový rozdíl mezi jednotlivými kategoriemi je zpravidla 100%.

Praktický příklad

Víno s názvem Brunello di Montalcino Castello Banfi DOCG je vyrobeno pouze z hroznů odrůdy Sangiovese (využívá se také pro výrobu vína Chianty), které pochází z registrovaných vinohradů, jenž má vinařství ve vlastnictví nebo je má pronajaté. Vínos hroznů nesmí přesáhnout 6 tun/ha.

Použitá metoda výroby: hrozny jsou sklízené vinařskými kombajny New Holland Braud, od kterých jsou do jedné hodiny po sklizni předány na třídící linku, kde destemer dokončí odstopkování bobulí. Optický scaner rozeznává barvy a tvary bobulí - zelené, fialové a poškozené neprojdou – takové zařízení může být i součástí sklízeče hroznů Braud - Systém Optigrape) do mlýnku, který bobule šetrně pomele tak, aby nepoškozoval zrna v bobulích obsažená. Výsledný rmut putuje do kvasných tanků, které se ve vinařství Banfi skládají z nerez oceli kombinované s dubovým dřevem (patent Banfi – nerez pomáhá udržovat předvolenou teplotu dubové dřevo pomáhá mikrovinifikaci). Zde šťáva z hroznů společně se slupkami kvasí 10 – 12 dnů, než dojde k vylisování. Víno následně zraje minimálně dva roky v dubových sudech různé velikosti (350 litrů 6.000 litrů a 12.000 litrů). Poslední rok před expedicí ještě zraje 12 měsíců v lahvích.

Zde najdete video ze sklizně ve vinicích firmy BANFI

Cílem vinařů z geograficky ceněných oblastí, jako je Toskánsko s Chianty Clasicco a Montalcino, je vyrobit maximálně možné množství vína v kategorii DOCG. K tomu potřebují omezovat výnos a sklízet hrozny v nejlepší kondici. Vzhledem k rozloze vinic je dnes naprostá většina prací prováděná mechanizovaně (ze 120 „člověkohodin“ potřebných pro péči o vinohrad, jen 1,5 hodiny připadá na ruční práci!). U sedmi využívaných sklízečů hroznů, resp. univerzálních nosičů Braud, si v Banfi nejvíce pochvalují jejich univerzálnost (provádí postřiky i předřez), šetrnost a výkonnost při sklizni. Sebrané bobule se dostanou do sklepa do 60 minut od sklizně – tj. 4 x rychleji než při ruční sklizni. Denně tak ve sklepě zpracovávají průměrně 200 tun hroznů (Při maximální kapacitě 2200 tun). Pro sklizeň takového množství hroznů by potřebovali přes 600 lidí, což je organizačně nerealizovatelné.

Precizní zemědělství při sklizni hroznů technikou New Holland BRAUD

Zajímavý způsob sklizně hroznů s využitím GPS navigace a N-senzorů nám ukázali v dalším toskánském vinařství - Rufino. Pokud je dobrý rok, hrozny jsou dostatečně vyzrálé, tak agronom firmy Rufino sklizeň nerozděluje a sklízí se všechny hrozny společně. Pokud je rok deštivý a hrozny dostatečně nedozrávají, hrozí, že výsledné víno neprojde degustační zkouškou a nedosáhne kvality DOCG. To při výši nájmu za vinohrady v oblasti Chianty Classico může ekonomicky ohrozit firmu. Proto agronom rozhodne o rozdělení sklizně. Pomocí N senzorů zmapují vinohrad (z dronu, satelitu a podobně). Přitom platí pravidlo, že v nejvíce vitálních (zelených) oblastech jsou hrozny nejméně vyzrálé. Agronom odebere vzorky hroznů z různě barevných oblastí v mapě a podrobí je analýze. Na základě této analýzy pak může určit, jaký barevný odstín je ještě dostačující pro kvalitu DOCG. Všechny tmavší odstíny (červenější) převede na červenou barvu, všechny světlejší (až do zelené) převede na zelenou barvu. Výsledná dvoubarevná mapa se nahraje do sklízeče hroznů, který je v rámci sklizně jednoho řádku poté schopen pomocí pásového dopravníku rozdělovat bobule do dvou zásobníků – jeden pro „zelenou“ kvalitu a druhý pro „červenou“ kvalitu. Hrozny se samozřejmě i zvlášť dopravují a zpracovávají, což přináší vyšší náklady (cca 2 Kč / lahev). Ty jsou ale bohatě vykompenzovány vyšší prodejní cenou vína v „červené“ kvalitě. Automaticky tak lze udělat obdobu naší kvality „výběr z hroznů“.

Vinařství Rufino v oblasti Chianti Classico  Degustace vín kategorie DOCG Reserva z oblasti Chianti Classico

Otestujte systém s námi!

Nemohli jsem se o tom přesvědčit na vlastní oči, protože rok 2017 je dobrý a tak vše sklízeli dohromady, ale prezentace agronoma působila velmi věrohodně, nezbývá než tuto metodu také vyzkoušet. Kdo chce být průkopníkem v ČR? Rádi vám pomůžeme!

Ing. Aleš Petr, AGROTEC a.s., 24. 10. 2017

Návštěva vinařství Banfi v Toskánsku s majiteli techniky New Holland Návštěva vinařství Banfi v Toskánsku s majiteli techniky New Holland Návštěva vinařství Banfi v Toskánsku s majiteli techniky New Holland Návštěva vinařství Banfi v Toskánsku s majiteli techniky New Holland Návštěva vinařství Banfi v Toskánsku s majiteli techniky New Holland Návštěva vinařství Banfi v Toskánsku s majiteli techniky New Holland

Užitečné odkazy Přihlásit k newsletteru Foto a video galerie Diskusní fórum

cs sk